opc_loader

Alfred Marching Band Series

Alfred Marching Band Series

Onlangs hebben we ons verder verdiept in de marching band series van het Amerikaanse Alfred Publications. Zij brengen ieder jaar een flink aantal nieuwe stukken uit met veel verschillende arrangementen voor bands met een grote of kleinere bezetting. De arrangement variëren qua niveau van medium (grade 3) tot very easy (grade 1,5). Ze onderscheiden de:

 

- Premier Series
- Mega Sounds Series
- Big And Easy Series
- Easy Pops Series
- Very Easy Pops Series

 

 

 

 

De arrangementen uit de Premier Series zijn geschreven voor de zogenaamde "full band" bezetting. Dit betekend dat de basis van deze arrangementen bestaat uit 8 koperblazers. Deze basis bezetting bestaat uit 3 trompetten, 1 hoorn, 2 trombones, 1 bariton en 1 tuba.  Als je op onze website aan het zoeken bent met behulp van het filter, komen deze arrangementen naar voren als je de optie "full band" aanvinkt.

 

In deze serie hebben de houtblazers vaak individuele partijen, dat houdt in dat ze geen verdubbelingen spelen uit één van de partijen uit de basis bezetting. De houtblazers waar voor gearrangeerd is zijn fluit, piccolo, klarinet, alt sax, tenor sax. Er wordt ook een bariton sax meegeleverd, dat is meestal een verdubbeling van de tuba partij.

 

Deze arrangementen zijn voor de volgende marching percussie instrumenten gearrangeerd: mallets (bells/xylofoon), snare drum, multi-toms (quad), gestemde bass drums (4 stemmig), bekkens en percussie.

 

Extra partijen die meegeleverd worden zijn drumset partijen, zodat de arrangementen ook zonder marching percussie uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast wordt er meestal een piano/keyboard en basgitaar partij meegeleverd, zodat je op een eenvoudige manier een ritme sectie toe kunt voegen.

 

Het niveau van de arrangementen uit de premier series is medium (grade 3 - 3,5). Dit kun je vergelijken met de 4e divisie in Nederland.

 

TOP

 

 

 

 

De Mega Sounds Series zijn geschreven voor de zogenaamde "small band" bezetting. Ze zijn goed te gebruiken voor kleine bands die toch leuke uitdagende arrangementen willen spelen. De arrangementen kunnen al gespeeld worden met 6 koperblazers. De basis bezetting van deze arrangementen bestaat uit 2 trompetten, 1 hoorn, 2 zwaar koper (trombone of bariton) en tuba. Ook alle small band arrangementen kun je via onze website eenvoudig vinden door de filter functie te gebruiken. Als extraatje wordt er een alt sax partij meegeleverd die de éerste zwaar koper partij verdubbeld. Handig als je een beetje krap zit in 't zwaar koper.

 

Ook in deze serie hebben houtblazers vaak individuele partijen. Dus geen verdubbelingen uit andere partijen voor het hout. De meeste mega sounds arrangementen zijn ook goed te spelen zonder houtblazers. Handig voor verenigingen met alléén koper. Bij deze serie vind je fluit, piccolo, klarinet en alt sax partijen in de partituur. Omdat de zwaar koper partijen in meerdere transposities meegeleverd worden, kun je kiezen wat je de tenor sax laat spelen.

 

De marching percussie partijen zijn voor dezelfde instrumentatie gearrangeerd als bij de premier series.

 

Ook bij deze serie worden extra partijen voor drumset, basgitaar en piano of keyboard meegeleverd.

 

Het niveau van de arrangementen uit de mega sounds series varieert van easy/medium (grade 2,5) tot medium (grade 3 - 3,5). Goed geschikt voor Nederlandse bands in de 5e en 4e divisie.

 

TOP

 

 

 

 

De basis van de big and easy series zijn 6 stemmige arrangementen voor koperblazers. Ze zijn geschreven voor jonge of onervaren bands. Je kunt ze ook gebruiken als je met weinig repetitietijd toch leuke stukken wilt spelen. Ze zijn geschreven voor 2 trompetten, 1 middenstem (hoorn of alt sax), 1 trombone, 1 bariton en 1 tuba. Er is een extra bariton partij toegevoegd die de tuba verdubbelt. Als extra service voor onze Europese klanten leveren wij altijd een extra Bes tuba of sousafoon partij mee.

 

Voor de houtblazers is er een extra klarinet partij toegevoegd die niet over de break gaat. Alle andere houtblazers partijen zijn verdubbelingen uit één van de 5 basisstemmen. In de partituur vind je partijen voor fluit, picccolo, klarinet, alt sax en tenor sax. De bariton sax partij wordt ook meegeleverd en is een verdubbeling van de tuba partij.

 

In de partituur vind je marching percussie partijen voor bells, xylofoon, snare drum, quad toms en 1 stemmige bass drums. Een 4 stemmige bass drum partij wordt echter wel meegeleverd.

 

Ook hier weer extra partijen voor drumset en keyboard spelers.

 

Het niveau van de arrangementen uit de big and easy series is  easy (grade 2). Goed te spelen voor Nederlandse bands die uitkomen in de 5e divisie.

 

TOP

 

 

 

 

Zoals de naam al zegt vind je in deze serie voornamelijk eenvoudige arrangement van pop en rock songs. De instrumentatie van de Easy Pops Series is nagenoeg gelijk aan de big and easy series. Het enige verschil is dat er twee zwaar koper partijen in deze arrangementen zitten in plaats van één. Dit zijn dus weer 6 stemmige "small band" arrangementen. De zwaar koper partijen worden in verschillende transposities meegeleverd zodat ze door verschillende instrumenten (trombones, baritons maar ook saxen) gespeeld kunnen worden.

 

Ook in deze serie zijn de houtblazers partijen voornamelijk verdubbelingen uit de basis partijen. In de partituur vind je houtblazers partijen voor fluit, piccolo, klarinet en alt sax. De tenor sax kan één van de zwaar koper partijen meespelen en de bariton sax is een verdubbeling van de tuba partij.

 

Er staat één melodische slagwerk partij in de partituur voor bells en/of xylofoon. Verder vind je in de partituur marching percussie partijen voor snare drum, quad toms en 1 stemmige bass drum. Net als bij de big and easy series wordt de een vierstemmige bass drum partij wel meegeleverd.

 

Door de in de partituur afgedrukte percussie partij en de meegeleverde drumset partij (in plaats van de marching percussie partijen) te gebruiken, zou je deze stukken ook prima met kleine jeugdorkesten of opleidingsensembles kunnen spelen.

 

Het niveau van de arrangement is easy/medium en varieert in moeilijkheidsgraad tussen grade 2 en grade 2,5. Heel geschikt voor bands uitkomend in de 5e divisie.

 

TOP

 

 

 

 

De Very Easy Pops Series zijn eenvoudige 4 stemmige arrangementen en zijn geschreven voor trompet, hoorn, trombone/bariton en tuba. Op onze website kun je deze stukken vinden door bij het filter "very small band" aan te vinken. Er worden verschillende transposities meegeleverd zodat de arrangementen ook in andere samenstellingen te spelen zijn.

 

In de partituur vind je houtblazers partijen voor fluit, piccolo, klarinet, alt sax en tenor sax. Meestal zijn dit verdubbelingen van de vier basisstemmen. De meegeleverde bariton sax partij is een verdubbeling van de tuba.

 

Er staat geen melodische slagwerkpartij in de partituur afgedrukt, maar deze worden wel meegeleverd. Er worden marching percussie partijen meegeleverd voor snare drum, 1 stemmige bass drum, quad toms en bekkens.

 

Ook deze arrangement zijn, in combinatie met de meegeleverde drumset partijen, zeer geschikt voor beginnende ensembles of jeugdorkesten en klinken ook goed zonder de marching percussie partijen.

 

Zoals de naam al zegt zijn dit allemaal hele eenvoudige stukken en variëren ze in moeilijkheidsgraad van grade 1,5 tot grade 2. Nederlandse verenigingen uit de 5e divisie kunnen hier prima mee uit de voeten.

 

Ik hoop dat we op deze manier wat duidelijkheid hebben kunnen scheppen over de verschillende series binnen het marching band aanbod van Alfred en dat de meeste arrangementen, door de extra partijen die meegeleverd worden, ook prima geschikt zijn voor andere bands of ensembles. Als je dus op zoek bent naar arrangementen van leuke pop stukken voor jouw jeugdorkest of opleidingsensemble denk dan eens aan de Alfred marching band series. Door de flexibele instrumentatie geschikt voor veel verschillende soorten blaas ensembles.

 

TOP

Terug