opc_loader

Bass drum mallets aanschaffen, waar let je op?

Bass drum mallets aanschaffen, waar let je op?

Zoals je misschien weet ben ik een flink aantal jaren actief geweest als spelend lid en instructeur van marching percussie groepen, marching band en drumcorps. Naast het schrijven van muziek, het ontwikkelen van methodes en het verzorgen van workshops en clinics voor dit soort verenigingen vind ik het belangrijk om mijn kennis, over hoe je instrumenten goed kunt laten klinken, over te dragen aan jou. Ik ga dat doen in een nieuwe serie blogs over marching percussie instrumenten. Deze blog gaat over waar je op moet lettten als je mallets voor marching bass drums gaat aanschaffen.  

Bij de aanschaf van bass drum mallets is het ten eerste belangrijk dat je let op de grootte en het gewicht van de mallet ten opzichte van de omvang van de bass drum.  Hoe groter de bass drum hoe groter de omvang van de vilten bol. Hoe minder lucht je verplaatst, hoe minder massa je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Als je relatief kleine bass drums gebruikt (bijvoorbeeld 16”, 18”, 20” en 24”) dan heb je geen vier verschillende bass drum mallets nodig. Omdat de maten vrij dicht bij elkaar zitten zou je het in dit geval ook al met drie verschillende modellen af kunnen. Ik hou meestal de volgende maten aan voor de verschillende modellen.

  • 14” – 18” Bass Drums                    Extra Small Bass Drum Mallets (MAB1)
  • 18” – 22” Bass Drums                    Small Bass Drum Mallets (MAB2)
  • 22” – 26” Bass Drums                    Medium Bass Drum Mallets (MAB3)
  • 26” – 30” Bass Drums                    Large Bass Drum Mallets (MAB4)
  • 30” – 32” Bass Drums                    Extra Large Bass Drum Mallets (MAB5)

 

Let op:

  • Als een mallet te groot is voor een bass drum gaat de articulatie verloren
  • Als een mallet te klein is voor een bass drum haal je niet de maximale sound uit de bass drum en deukt het vel eerder. 

 

Als je bass drum sectie over het algemeen veel achter aan het veld loopt of je hebt een hele grote band (wat in Europa niet zo veel voorkomt) kun je grotere mallets overwegen.

Het mooie van de bass drum mallets van Salyers Percussion is dat ze dikkere handvaten hebben dan andere bass drum mallets. Dit handvat is bewust dikker gemaakt als een soort contragewicht voor de vilten bol. Tijdens het spelen is de stok op de manier optimaal in balans.

Bij bass drums kun je over het algemeen op drie manieren articuleren.

  • Hout (hard volume/zeer duidelijke articulatie) – je kunt dat doen door de achterkant van de mallet te gebruiken. Door het dikkere handvat van de Salyers bass drum mallets heb je iets meer massa om duidelijk te articuleren.
  • Vilt (normaal volume/duidelijke articulatie) – met vilt bereik je de meest voorkomende karakteristieke sound voor gestemde bass drums.
  • Puffy (zacht volume/weinig of geen articulatie)
  •  

Hou bij de keuze van bass drum mallets ook rekening met waar je over het algemeen optreed (binnen of buiten) en de sfeer die je neer wilt zetten binnen het muzikale arrangement. Vaak wordt er besloten maar één set mallets aan te schaffen voor de bass drum sectie terwijl je met ee set zachte mallets, in bijvoorbeeld een ballad, een groot verschil kan maken.

Vergeet ook vooral niet om je bass drum stokken ook te tapen. Meestal worden snare stokken en multi-tom stokken zowieso getaped. Ook de levensduur van bass drum stokken kun je aanzienlijk verlengen door ze te tapen, omdat bass drummers tegenwoordig steeds meer rims gebruiken wordt dat steeds belangrijker. 

Bill Bachman heeft een goed boek geschreven over gestemde bass drums. Als je er meer over wilt weten is Bass Logic zeker een aanrader! 

Wil je onze stokken of mallets uitproberen op de instrumenten van jouw school, band of ensemble, neem dan contact met me op. Ik kom graag bij je langs, want het is gewoon belangrijk dat je de stokken of mallets eerst in je handen hebt gehad voor je ze aanschaft.

Terug