opc_loader

Compact Band Series

Compact Band Series

06


Compacte (Marching) Band Arrangementen

De term “Compacte Arrangementen” ben je de laatste tijd veel tegengekomen als je ons volgt. In deze blog ga ik je vertellen wat we precies verstaan onder “compacte arrangementen” en hoe je met  jouw vereniging veel plezier kunt beleven aan deze compact en flexibele arrangementen voor marching band, drumfanfare, blaasorkest, harmonie of fanfare

Heb je bij jouw vereniging ook last van:


Erger jij je ook zo aan:Ben je op zoek naar een oplossing voor deze problemen, dan zou ik zeker deze blog helemaal uitlezen!

01

Hoe kan ik een kleiner wordend orkest toch lekker vol laten klinken?

Omdat onze compacte arrangementen bestaan uit een acht stemmige (in sommige gevallen zelfs zes stemmige) arrangementen kun je met minder mensen toch een lekker volle sound bewerkstelligen. 

Door toevoeging van concert slagwerk partijen zoals drums en percussie, die de marching partijen kunnen vervangen, komen onze compacte arrangementen ook goed tot z’n recht in een concert situatie. Ideaal voor kleine harmonie-, fanfare- of blaasorkesten. 


TOP
02

Hoe kan ik ondanks leden die niet (meer) willen marcheren toch leuke straatoptredens verzorgen?

Omdat onze compacte en flexibele arrangementen voor een relatief kleine bezetting geschreven zijn hoef je niet meer met je volledige orkest de straat op om de stukken toch goed te laten klinken. Ik had het hierboven al over de acht of zes stemmige basisbezetting voor koperblazers

De zes stemmige basisbezetting bestaat uit:

 • 2 trompet partijen
 • 1 middenstem (hoorn/mellophone)
 • 2 zwaar koper partijen (trombone/baritone/euphonium)
 • 1 bas, tuba of sousafoon partij


De acht stemmige basisbezetting bestaat uit:

 • 3 trompet partijen
 • 1 of 2 midden stemmen (hoorn)
 • 3 zwaar koper partijen (trombone 1,2 en baritone/euphonium)
 • 1 bas, tuba of sousafoon partij


We leveren de volgende houtblaas partijen mee:

 • De fluit, piccolo en klarinet spelen vaak iets uit de trompetten of hoorns. Of een tegenstem die niet essentieel is voor het overeind blijven van het arrangement. 
 • De alt saxen dubbelen meestal de hoorns, zodat drumfanfares zonder hoorns de middenstem niet missen. 
 • Tenor sax dubbelt vaak de baritone of euphonium partij. 
 • De Baritone sax dubbelt de tuba waarbij we uiteraard rekening houden met de omvangen van het instrument.


We leveren de volgende marching slagwerkpartijen mee:

 • Snare drum
 • Multi Toms (trio, quad, quint) op verzoek zelfs duo toms (voor timbales/bongo’s)
 • Bekkens
 • Bass Drums (van eenstemmig tot vierstemmig)


We leveren de volgende concert slagwerkpartijen mee:

 • drumset
 • percussie


Voor uitgebreide informatie over de bezetting en instrumentatie kun je hieronder onze gratisCompact Band Score Info Gidsdownloaden.


TOP
03

Hoe kan ik met een schommelend aantal leden toch alle partijen laten klinken?

Omdat we heel veel verschillende transposities voor ieder blaasinstrument meeleveren kun je bijvoorbeeld een keer een tenor sax een trombone partij laten spelen als je niet zo dik de trombones zit. Bij gebrek aan hoorns kun je bijvoorbeeld een trompet, bugel of alt sax deze partij laten spelen. Door deze vele transposities zijn er veel oplossingen voor bezettingsproblemen. 

Ook voor het slagwerk zijn er verschillende opties. 

Werk je met een drumband of marching percussie groep bij jouw vereniging dan zou het wel eens voor kunnen komen dat je het ene jaar 4 bass drummers tot je beschikking hebt en het andere jaar maar twee. Dat is de reden dat wij van één- tot vierstemmige bass drum partijen meeleveren bij deze arrangementen. Ook handig voor verenigingen die überhaupt maar met een grote trom werken. Ook voor de multi toms leveren we verschillende partijen mee. We leveren bijvoorbeeld trio tom, quad tom en quint tom partijen mee. Het is zelfs mogelijk duo tom partijen te leveren voor clubs die met timbales of bongos werken. 

Werk je niet met een drumband of marching percussie groep en heb je bijvoorbeeld alleen een snare drum, grote trom en bekkens mee op straat dan zou je voor deze bezetting misschien beter voor een sneller resultaat de meegeleverde drum set partij kunnen gebruiken. Je zou dan op de snare drum een mini hi-hat kunnen monteren en je kunt dan de grote trom speler de bass drum partij laten spelen. 


TOP
04

Wat moet je met leden die keer op keer hun partij kwijtraken?

Om dit probleem op te lossen krijg je bij al onze compacte arrangementen een link Waarmee je alle losse partijen kunt downloaden. De grote voordelen hiervan zijn:

 • Je hebt altijd voldoende losse partijen bij de hand
 • Je kunt je muziek eenvoudig digitaal archiveren
 • Je hoeft alleen de partijen te printen die je nodig hebt
 • Je hebt verschillende transposities van blaaspartijen tot je beschikking
 • Er worden veel verschillende slagwerkpartijen meegeleverd


TOP
05

Hoe kan ik leden die thuis weinig studeren motiveren hun instrument wat vaker te pakken?

Om het studeren leuker te maken voor leden leveren wij bij ieder compact band arrangement een opname van het stuk in mp3 formaat, zodat de leden thuis alvast een idee krijgen hoe stuk in totaal moet gaan klinken. En met een opname meespelen is veel leuker dan zonder begeleiding oefenen.

Omdat het soms lastig is het stuk meteen op het juiste tempo te spelen leveren we ook, de speciaal voor Show & Marching Music ontwikkelde, slow down audio software mee. Een heel handig hulpmiddel waarmee je de mp3 langzamer kunt afspelen zonder dat de toonsoort verandert. Je kunt deze software zonder ingewikkelde installatieprocedures meteen gebruiken en met behulp van de speed knop kun je de mp3 real time vertragen. 


TOP


Genoeg redenen om je te verdiepen in wat onze compacte (marching) band arrangementen voor jouw vereniging kunnen betekenen. Download hieronder nu onze gratis “Compact Band Score Info Gids”. Je vindt hier aan de hand van een partituur voorbeeld voor welke instrumenten onze compact band arrangementen geschreven zijn, welke transposities er meegeleverd worden en voor welke aanpassingen we allemaal kunnen zorgen. 
 

Twee mooie voorbeelden van hoe onze compact band uitgaven op het podium en tijdens straatoptredens goed tot z'n recht komen. 

Showkorps Jonge Kracht - Kapelle

Fanfareorkest Prins Hendrik - Scheemda

DOWNLOAD

Download de gratis "Compact Band Score Info Gids"

* verplichte velden
Terug