opc_loader

Efficient en Frustratieloos Studeren

Efficient en Frustratieloos Studeren

De 8 grootste valkuilen tijdens het studeren!

Als je een instrument bespeelt en het lastig vindt om efficiënt te studeren, dan moet je deze blog even lezen. Het kost je maar een paar minuten, maar je krijgt enorm veel waardvolle tips om frustatie tijdens het studeren te voorkomen. Ik ga het hebben over de 8 grootste valkuilen, waar ik zelf overigens ook allemaal ingetrapt ben, tijdens het studeren. Lees snel verder om te voorkomen dat dit jou dat ook gaat overkomen.

1. Te snel oefenen

Proberen om een stuk meteen op het originele tempo te gaan spelen is een van de grootste valkuilen. Het is onvermijdelijk dat je fouten maakt en dat je het daarna nog een keer op dezelfde snelheid speelt in de hoop dat je minder fouten zult maken. Als je geluk hebt kom je één van de vier keer goed door, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook goed kent. Drie van de vier keer heb je fouten gemaakt, dus het zit gewoon nog niet goed in je hoofd en je hebt je hersenen niet goed de gelegenheid gegeven de informatie op de juiste manier voor te programmeren. Denk er aan dat het altijd beter is om langzaam te beginnen met studeren, zodat je hersens in een langzaam tempo de gelegenheid krijgen om alle informatie te verwerken en je ledematen te programmeren. Op deze manier sluipen er minder snel fouten in het eindresultaat, dan wanneer je alles te snel wilt instuderen.

2. Iedere keer weer vooraan beginnen

Veel van mijn leerlingen hebben de slechte gewoonte om tijdens het studeren iedere keer weer vooraan te beginnen. Ik weet zeker dat je weet wat ik bedoel ;-) Je begint vooraan en je speelt tot je een foutje maakt en je begint weer helemaal vooraan. Net als in een video spel waar je weer helemaal vooraan moet beginnen als je ingemaakt bent. Dat betekend dat je het begin soms wel meer dan twintig keer speelt en het lastige gedeelte maar een paar keer. Dit betekend helaas dat hoe verder je naar het eind van het stuk komt hoe meer gedeeltes er zijn die je heel weinig gestudeerd hebt. Het vervelende is dat de laatste gedeeltes het best in het geheugen van het publiek blijft hangen. Zorg er voor dat dit een goede herinnering wordt. Pak je potlood en geef aan wat voor jou de lastige gedeeltes zijn in een stuk. Oefen de lastige stukken eerst apart en ga daarna pas weer grotere gedeeltes van het stuk doornemen. Lukt het dan niet, dan oefen je het lastige gedeelte nog een keer apart, net zo vaak tot alles lukt.

3. Geen steady ritme gebruiken

Een ander veel gemaakte fout is het doorspelen van een stuk zonder een steady ritme. De stukken die je goed kent haast je je doorheen en de moeilijke stukken vertraag je vaak in tempo. Je merkt op deze manier niet wat er fout gaat want je speelt immers alle noten. Je hebt het vaak niet eens door dat je het op deze manier doet en dat je de verschillende gedeeltes net niet lekker kunt spelen. Het is beter om het volledige stuk eerst langzaam (ja alweer) te kunnen spelen, zodat je er op één tempo compleet door kunt komen. Dan studeer je alle lastige gedeeltes weer afzonderlijk, zoals uitgelegd bij het vorige punt. Om dit goed te kunnen oefenen kun je het beste groove tracks gebruiken. Groove tracks zijn leuker om te gebruiken dan een metronoom en als je ze gebruikt hoor je meteen of je precies op de tel zit of er naast zit.

4. De geleerde dingen te snel samen willen voegen

Om alles wat je apart gestudeerd hebt weer samen te voegen voor je er eigenlijk klaar voor bent is weer een ander struikelblok. Waarschijnlijk is het stuk waar je nu mee bezig bent weer moeilijker dan het vorige en lukt het niet je niet daar al lezend in één keer door te komen. Zorg er voor, zonder ze over je instrument te verdelen, dat je alle ritmes goed kunt spelen. Zorg er voor dat je weet in welke volgorde je ieder onderdeel van je instrument moet raken als je het ritme negeert. Als je ze niet afzonderlijk kunt, dan ben je zeker nog niet klaar om het samen te voegen. Als je bijvoorbeeld iets met twee handen probeert te spelen waar je eigenlijk nog alleen de linkerhand van kon spelen gaat het vaak mis. Je neemt dan een te grote stap. Er is niets mis mee om de tijd te nemen iedere hand afzonderlijk in te studeren en moeilijke passages afzonderlijk te oefenen voordat je beide handen samenvoegt.

5. Jezelf niet opnemen

Tegenwoordig heeft iedere telefoon, tablet of computer een opname functie, waarom zou je daar geen gebruik van maken? Je zult vast een van de genoemde apparaten hebben ander zou je deze blog nu niet lezen. De meeste mensen zijn behoorlijk kritisch op zichzelf en veel missers worden pas goed duidelijk als je ze terug kunt luisteren of bekijken. Probeer zo vaak mogelijk audio en video opnames te maken van je studie sessies. Video werkt goed om te kijken om je consequent de juiste techniek toepast om je houding en presentatie te checken. Gebruik altijd alle hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt!

6. Ontspannen spelen

Een grote valkuil voor veel muzikanten is zonder goede voorbereiding (warming up) meteen te beginnen met spelen. Soms ben je zo enthousiast dat je er volledig voor wilt gaan en als een “dolle” te keer gaat. Je kunt er vergif op innemen dat je daar vrij snel last van gaat krijgen in de vorm van bijvoorbeeld kramp in je handen of pijn in je schouders. Omdat je er even niet aan denkt om het rustig op te bouwen of omdat je misschien wat ongeduldig bent en meteen resultaat wilt, kan het goed fout gaan en kun je daar vervelende en langdurige blessures aan overhouden. En ik kan daar helaas over meepraten. Pas hier heel erg mee op en zorg dat dit jou niet overkomt. Probeer altijd zo ontspannen mogelijk te beginnen tijdens het oefenen, repeteren of optreden en ontspan je tussendoor ook regelmatig. Laat je instrument en je gereedschap voor je werken. Dat zal in eerste instantie lastig zijn, omdat je moet wennen aan de manier van spelen. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe je dingen kunt laten gebeuren, in plaats van er keihard voor te werken, zal spelen op de lange duur veel minder moeite gaan kosten en zal het ook veel eenvoudiger worden om lange optredens vol te houden. En het mooiste is dat de kans op blessures aanzienlijk kleiner is.

7. Geen plan hebben

Oefenen zonder plan is als je “studeert” omdat je moet oefenen, maar eigenlijk alles wat je doet is de stukken een beetje doorspelen zonder duidelijk doel. Daarom is het altijd belangrijk om aantekeningen te maken zodat je weet welke passages extra aandacht nodig hebben. Probeer altijd op z’n minst één doel te hebben als je gaat oefenen en probeer dat ook daadwerkelijk te bereiken tijdens je studiesessie. Het kan zelf een heel klein dingetje zijn als je niet zo veel tijd of energie hebt. Een voorbeeldje:

  • Doel: Ik ga vandaag proberen de single stroke oefening van gisteren 2 beats per minute (BPM) sneller te spelen.
  • Plan: Ik speel hem één keer door op het tempo waar ik gisteren gebleven was en zet de metronoom daarna iedere keer een tikje sneller.
     

Als je dat voor elkaar hebt gekregen is dat een kleine verbetering, maar realiseer je dat het motiverender is om iedere dag een kleine verbetering te “vieren” dan dat je die dag jezelf niet hebt kunnen verbeteren.

8. Geen reflectie

Leerlingen denken vaak dat het doorwerken van het huiswerk voldoende is. Ze hebben alle liedjes en techniek oefeningen doorgenomen. Wat wil je nog meer……? Als je vooruit wilt komen met je instrument is zelfreflectie één van de belangrijkste dingen. Veel leerling vergeten zich zelf de vraag te stellen: “Was dit een goede studie sessie? Waarom wel? Waarom niet?” Heb jij je doelen bereikt die je voor jezelf gesteld had? Heb je iets verbeterd? Zorg er voor dat je het verschil goed weet tussen oefenen en doorspelen. Tijdens het oefenen werk je aan verbetering, daarom is zelfreflectie belangrijk om er achter te komen hoe efficiënt je bezig was en wat je bereikt hebt tijdens het oefenen. Ieder klein stapje is vooruitgang en mag “gevierd” worden!

Wil je serieus met je techniek aan de slag en wil je deze punten meeteen in de praktijk brengen?

Download dan nu mijn GRATIS Snare Drum Basics Techniek E-Book! 

* verplichte velden
🔒 JE GEGEVENS ZIJN VEILIG BIJ ONS!
Terug