opc_loader

Zorgen harde mallets altijd voor meer duidelijkheid?

Zorgen harde mallets altijd voor meer duidelijkheid?
Naar aanleiding van een filmpje wat ik online geplaatst had waarin je het verschil in hardheid van marimba mallets goed kunt onderscheiden, kwam van een klant de vraag of het mogelijk was de stokken eens te testen. Na mijn vraag welk ze model ze dan graag wilden testen (soft, medium of hard) kwam het uiteindelijke probleem naar voren. De marimba’s moeten wat beter uit gaan komen tegenover de rest van de pit, dus de harde stokken moesten getest gaan worden. Ik denk dat dit voor veel muzikanten ook de eerste logische reactie zou zijn, maar als je daar nou eens wat beter over na gaat denken, zijn er niet veel meer factoren die bepalen of het instrument aanwezig is in de totaalklank van de pit of het slagwerkensemble?
De kern van de mallet
Naast een harde en kleine kern is bij harde stokken het garen vaak heel dicht en strak om die kern gewonden, waardoor ze behoorlijk fel zijn en de toetsen heel gemakkelijk aanspreken. In het hoge register van de marimba kan dat heel goed werken maar in het midden- en lage register moet je qua volheid van de toon vaak concessies doen met harde stokken. Om het instrument er in het middenregister goed uit te laten komen is dus niet alleen de hardheid van belang maar ook de volheid. Hoe groter de toets hoe meer massa je nodig hebt om de toets duidelijk en vol te laten klinken.
Lichaam en instrument
Om een stok goed tot z’n recht te laten komen is het ook belangrijk dat de hoogte van je instrument goed afgestemd is op jouw lengte. Staat je instrument te laag afgesteld dan raak je de toetsen vaker het uiteinde van de bol dan met het midden, waar je de meeste toon mee kunt maken en waarmee je het geluid het beste kunt projecteren. Het is dus altijd belangrijk om in de gaten te houden dat je je stokken horizontaal boven je toetsen houdt en van daaruit beweegt. Hebben je polsen en het uiteinde van de stok niet dezelfde afstand ten opzichte van de toetsen, dan wordt het al weer lastiger om de toets vol en duidelijk te laten klinken.
Technische vaardigheid van de speler
Als laatste is natuurlijk de techniek van de speler ook niet onbelangrijk. Ben je tijdens het spelen alleen bezig de goede noten te raken of heb je het vermogen om onder het spelen ook nog na te denken over hoe en waar je de toetsen raakt? De toets klink bijvoorbeeld het beste precies in het midden tussen de koorden die de toetsen met het frame van de marimba verbinden. Moet je hele snelle loopjes spelen, dan kun je als alternatief het uiteinde van de toets gebruiken, maar precies op het koord spelen is funest voor je klank en projectie.
Nu je deze dingen weet zou je dan nog klakkeloos voor het harde model kiezen als je jouw marimba sectie duidelijker aanwezig wilt laten zijn in het ensemble? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Terug