opc_loader

Straatoptredens opleuken?

Straatoptredens opleuken?

Met koningsdag "de straat weer op" met je drumband, harmonie of fanfare? Hoe maak je 't leuk voor leden en publiek?

Het is weer winter, de carnaval is net voorbij en voor je het weet is het ook al weer koningsdag. Tijd dus om eens na te gaan denken of er een manier is waarop je deze straatoptredens, die vaak als “verplichte nummertjes” gezien worden, een beetje leuker kunt maken voor je leden en je publiek. Er wordt vaak een beetje lullig over gedaan maar de meeste verenigingen doen dit soort optredens liever niet en gaan liever bezig met de voorbereidingen van hun volgende concert. 

Als je dan tijdens een vergadering of bijeenkomst voorstelt bij je vereniging om dit jaar toch eens te kijken of het mogelijk is de straatoptredens weer wat nieuw leven in te blazen, dan zijn er natuurlijk altijd mensen die dingen gaan roepen als:

  • Dat doet toch niemand meer op straat lopen!
  • Daar ben ik toch veel te oud voor!
  • We zijn zo “gekrompen” dat onze marsen gewoon niet meer klinken op straat!
  • De voorbereidingen kosten te veel tijd en gaat ten koste van andere projecten!


​Dan kun je dus besluiten het plan overboord te gooien en weer lekker met één van je volgende concerten aan de slag gaan, maar dan weet je zeker dan je een kans hebt laten lopen. Tijdens een optocht op parade staan er meestal meer mensen aan de kant dan je kwijt kunt in een gemiddelde concertzaal. Zo kun je dus op een eenvoudige manier je vereniging promoten en aan heel veel mensen laten zien dat samen muziek maken een super leuke hobby is! Besteed je er binnen je club aandacht aan dan zul je opvallen tussen de andere drumband, fanfares of harmonieën, besteed je er geen aandacht aan dan ben je net als al die andere “standaard marsen” spelende “grijze muizen” en weet je zeker dat het geen nieuwe leden oplevert. 

Hoe kun je er nou voor zorgen dat straatoptredens weer leuk worden voor je leden, dat je publiek vermaakt gaat worden, dat je opvalt (wat nieuwe leden op kan leveren) en dat de voorbereidingen niet te veel tijd kosten? Wel eens gehoord van onze cadence packs of met lekkere groovy stukken voor drumbands en slagwerkgroepen of onze compact (marching) band arrangementen met swingende arrangementen die geschikt zijn voor verschillende soorten blaasorkesten? Maak eerst eens een begin met het aanpassen van de muziek die je speelt. Ik weet zeker dat je publiek het gaat waarderen als je een groovy drumbeat of een lekker swingend popnummer speelt in plaats van een standaard drum - of blaasmars. Deze relatief eenvoudige aanpassing kan er al voor zorgen dat je opvalt tussen de andere verenigingen. 

Om jouw drumband groovy voor de dag te laten komen kun je eens kijken naar onze T&M Cadence Packs of onze 5 Short Grooves

De T&M Cadence Packs (Vol. 1, Vol 2 en Vol. 3) zijn geschreven zodat ze geschikt voor traditionele drumbands en modernere percussie groepen. Ze zijn geschreven voor 1 grote trom, snare drums, bekkens en verschillende soorten multi toms waaronder duo (bongo's/timbales), trio en quad toms. Heb je geen toms dan is er ook een tom partij met alles op één lijn zodat die partij door bijvoorbeeld een doffe trom gespeeld kan worden. 

Iedere set met 5 Short Grooves (Vol.1 en Vol. 2) bevat vijf lekkere grooves in verschillende muziekstijlen. Ze zijn geschreven voor snare drums, multi toms (duo/trio/quad) en 1,2, 3 of 4 meerstemmige bass drums. De verschillende grooves zijn ook goed met elkaar te combineren zodat je bijvoorbeeld een langer stuk kunt maken wat verschillende muziekstijlen bevat. Ook leuk voor tijdens een concert trouwens ;-)

Omdat bij de cadence packs complete opnames van alle stukken meegeleverd worden, waardoor het voorbereiden thuis makkelijker gaat en vooral leuker is, kosten de voorbereidingen relatief weinig tijd. Met de meegeleverde slow down audio software is het ook nog eens mogelijk alle meespeeltracks langzamer af te spelen zodat je je nog beter voor kunt bereiden. 

Om met je blaasorkest, harmonie of fanfare eens iets anders dan normaal wilt doen, kijk dan eens naar onze flexibele en compacte (marching) band arrangementen

Al onze compacte (marching) band arrangementen zijn al speelbaar met 6 - 8 (koper) blazers en 3 of 4 slagwerkers. Omdat deze arrangementen voor een relatief kleine bezetting geschreven zijn hoef je dus niet altijd met je hele club de straat op. Je kunt dus met een kleine club gemotiveerde mensen de straat op met arrangementen die ondanks de compacte instrumentatie toch “vol” klinken. 
Of je het nu wilt of niet veel verenigingen hebben tegenwoordig te maken met een teruglopend ledenaantal. Ook voor dit soort verenigingen zijn onze compacte arrangementen, omdat ze met 6 – 8 blazers al lekker klinken, een uitkomst. Naast de marching percussie partijen leveren we namelijk ook concertslagwerk partijen (drums en percussie) mee bij deze arrangementen. Deze partijen kunnen in principe de marching percussie partijen vervangen. Zo schaf je de stukken niet alleen voor straatoptredens aan, je hebt er tijdens je volgende concert ook weer wat aan. Dus niet alleen flexibel en compact maar ook nog eens multifunctioneel. 

Als je de uitdaging aangaat om met onze slagwerk stukken of blaas arrangementen aan de slag te gaan, maak je kennis met verschillende nieuwe muziekstijlen en leer je op een groovy, swingende en aanstekelijke manier muziek maken. Dat zal je publiek absoluut op prijs stellen. Ook voor de (jeugd) leden is het een stuk leuker met nieuwe pop muziek aan de slag te gaan dan voor de zoveelste keer de marsen door te spelen die al jaren in het marsboekje zitten. Ik denk dat je het verschil in reactie van je publiek duidelijk zult merken als je een van deze cadences, grooves of swingende arrangementen speelt in plaats van een standaard 16 maten inslag regel, de zoveelste variatie op de modelmars of een standaard "hoempa" mars.

Doe eens iets anders waardoor jouw vereniging opvalt tussen de andere orkesten of drumbands, daar zul je zeker applaus en waardering voor krijgen. Dingen anders doen waardoor je opvalt, dat is waar het om draait als je de toekomst voor jouw club zeker wilt stellen. 

Wil je meer weten over o.a. de instrumentatie van onze flexibele en compacte (marching) band arrangementen?

Download nu onze GRATIS Compact Band Info Gids!

Na het achterlaten van je gegevens ontvang je meteen een e-mail met download link terug :-)

* indicates required
Terug