opc_loader

Straatoptredens opleuken?

Straatoptredens opleuken?

Binnekort "de straat weer op" met jouw vereniging? Hoe maak je 't leuk voor leden en publiek?

Het is weer winter, de carnaval is in aantocht en voor je het weet is het ook al weer koningsdag. Tijd dus om eens na te gaan denken of er een manier is waarop je deze straatoptredens, die vaak als “verplichte nummertjes” gezien worden, een beetje leuker kunt maken voor je leden en je publiek. Er wordt vaak een beetje lullig over gedaan maar de meeste verenigingen doen dit soort optredens liever niet en gaan liever bezig met de voorbereidingen van hun volgende concert. 

Als je dan tijdens een vergadering of bijeenkomst voorstelt bij je vereniging om dit jaar toch eens te kijken of het mogelijk is de straatoptredens weer wat nieuw leven in te blazen, dan zijn er natuurlijk altijd mensen die dingen gaan roepen als:

  • Dat doet toch niemand meer op straat lopen!
  • Daar ben ik toch veel te oud voor!
  • We zijn zo “gekrompen” dat onze marsen gewoon niet meer klinken op straat!
  • De voorbereidingen kosten te veel tijd en gaat ten koste van andere projecten!


​Dan kun je dus besluiten het plan overboord te gooien en weer lekker met één van je volgende concerten aan de slag gaan, maar dan weet je zeker dan je een kans hebt laten lopen. Tijdens een optocht of parade staan er meestal meer mensen aan de kant dan je kwijt kunt in een gemiddelde concertzaal. Zo kun je dus op een eenvoudige manier je vereniging promoten en aan heel veel mensen laten zien dat samen muziek maken een super leuke hobby is! Besteed je er binnen je club aandacht aan dan zul je opvallen tussen de andere fanfares of harmonieën, besteed je er geen aandacht aan dan ben je net als al die andere “standaard marsen” spelende “grijze muizen” en weet je zeker dat het geen nieuwe leden oplevert. 

Hoe kun je er nou voor zorgen dat straatoptredens weer leuk worden voor je leden, dat je publiek vermaakt gaat worden, dat je opvalt (wat nieuwe leden op kan leveren) en dat de voorbereidingen niet te veel tijd kosten? Wel eens gehoord van onze cadence packs of met lekkere groovy stukken voor drumbands en slagwerkgroepen of onze compact (marching) band arrangementen met swingende arrangementen die geschikt zijn voor verschillende soorten blaasorkesten? Maak eerst eens een begin met het aanpassen van de muziek die je speelt. Ik weet zeker dat je publiek het gaat waarderen als je een lekker swingend popnummer speelt in plaats van een standaard blaasmars. Deze relatief eenvoudige aanpassing kan er al voor zorgen dat je opvalt tussen de andere verenigingen. 

Om met je blaasorkest, harmonie of fanfare eens iets anders dan normaal wilt doen, kijk dan eens naar onze flexibele en compacte (marching) band arrangementen

Al onze compacte (marching) band arrangementen zijn al speelbaar met 6 - 8 (koper) blazers en 3 of 4 slagwerkers. Omdat deze arrangementen voor een relatief kleine bezetting geschreven zijn hoef je dus niet altijd met je hele club de straat op. Je kunt dus met een kleine club gemotiveerde mensen de straat op met arrangementen die ondanks de compacte instrumentatie toch “vol” klinken
 

Of je het nu wilt of niet veel verenigingen hebben tegenwoordig te maken met een teruglopend ledenaantal. Ook voor dit soort verenigingen zijn onze compacte arrangementen, omdat ze met 6 – 8 blazers al lekker klinken, een uitkomst. Naast de marching percussie partijen leveren we namelijk ook concertslagwerk partijen (drums en percussie) mee bij deze arrangementen. Deze partijen kunnen in principe de marching percussie partijen vervangen. Zo schaf je de stukken niet alleen voor straatoptredens aan, je hebt er tijdens je volgende concert ook weer wat aan. Dus niet alleen flexibel en compact maar ook nog eens multifunctioneel

Als je de uitdaging aangaat om met onze compacte blaas arrangementen aan de slag te gaan, maak je kennis met verschillende nieuwe muziekstijlen en leer je op een groovy, swingende en aanstekelijke manier muziek maken. Dat zal je publiek absoluut op prijs stellen. Ook voor de (jeugd) leden is het een stuk leuker met pop muziek aan de slag te gaan dan voor de zoveelste keer de marsen door te spelen die al jaren in het marsboekje zitten. Ik denk dat je het verschil in reactie van je publiek duidelijk zult merken als je een van deze swingende arrangementen speelt in plaats van de zoveelste variatie op de modelmars of een standaard "hoempa" mars.

Doe eens iets anders waardoor jouw vereniging opvalt tussen de andere orkesten of drumbands, daar zul je zeker applaus en waardering voor krijgen. Dingen anders doen waardoor je opvalt, dat is waar het om draait als je de toekomst voor jouw club zeker wilt stellen. 

Wil je meer weten over o.a. de instrumentatie van onze flexibele en compacte (marching) band arrangementen?

Download nu mijn gratis Compact Band Info Gids

Na het achterlaten van je gegevens ontvang je meteen een e-mail met download link terug. 

* verplichte velden
Terug