opc_loader

Vind de juiste marimba of vibrafoon mallets

Vind de juiste marimba of vibrafoon mallets

Hoe vind je de juiste mallets voor jouw instrument?

Je kunt als slagwerker tegenwoordig kiezen uit een assortiment aan stokken en mallets waar je “U” tegen zegt. Dit maakt het kiezen van mallets die goed klinken op jouw instrument en die lekker spelen een behoorlijke uitdaging. Rotan of berken, garen of koord, rond of ovaal, lang of kort, zwaar of licht? De keuzes lijken eindeloos. Het zal je niet verbazen dat we bij Show & Marching Music regelmatig telefoontjes en mails krijgen met de vraag wat nou precies de “beste” mallets zijn. Het probleem is dat er geen mallets zijn die we als de “beste” kunnen bestempelen. We kunnen je wel tips geven om te vermijden dat je de “verkeerde” mallets koopt. 

Prijs

We vinden het allemaal fijn om wat geld te besparen, maar belangrijk om te onthouden is dat je instrument zo goed klinkt als de mallets die je gebruikt om het te bespelen. Zelfs een super de luxe instrument kan slecht klinken als het met verkeerd “gereedschap” bespeeld wordt. Vaak maken die paar extra Euro’s het verschil tussen een goed geluid en een te gek geluid. Het is verstandig om, als je collectie groeit, je kostbare mallets goed op te bergen in een stevige stokkentas. Deze zorgt er voor dat je voor iedere klus altijd alles bij de hand hebt en dat je mallets langer meegaan. 

Materiaal

De meeste stelen worden gemaakt van berkenhout of rotan. Berken is licht en stevig terwijl rotan wat zwaarder en flexibeler is. Rotan heeft de neiging naar verloop van tijd wat krom te trekken, terwijl berken stelen meestal behoorlijk recht blijven. Berken en rotan wordt over de hele wereld en door spelers van alle niveaus gebruikt, de keuze hangt vaak af van jouw persoonlijke voorkeur. Als ik vibrafoon speel kies ik meestal rotan, omdat je, door de flexibiliteit van het materiaal, een toets goed met je stok kunt dempen. 

Lengte 

Net als de andere factoren die we tot nu toe besproken hebben, hangt de lengte ook vaak af van de persoonlijke voorkeur van de speler. Vaak is het zo dat spelers die met vier mallets de stevens grip spelen graag met kortere mallets spelen, terwijl mensen die met de cross-grip spelen graag met een iets langere mallet spelen. Bij de cross-grip heb je meer lengte nodig om dezelfde intervallen te kunnen spelen dan met de stevens-grip. In de regel worden marimba mallets wat langer gemaakt dan vibrafoon mallets omdat de afstanden die je moet overbruggen op een marimba meestal groter zijn, zeker met de hedendaagse 5 octaafs marimba. 

Gewicht

Het feit dat cross-grip spelers vaak zwaardere mallets gebruiken heeft vooral te maken met de manier van bewegen en het gedeelte van de mallet dat contact met je hand maakt. Omdat de mallets bij de stevens-grip minder contact met de hand maken, geven stevens-grip spelers meestal de voorkeur aan een iets lichtere mallet. Als je begint met het spelen met vier mallets kun je het beste met lichtere mallets starten, zodat je kunt focussen op de juiste techniek en ontspannen leert spelen zonder gauw moe te worden. 

Garen of Koord

Mallets omwonden met garen worden hoofdzakelijk gebruikt voor houten instrumenten, zoals de marimba, omdat ze een warm geluid voortbrengen. Als je een garen mallet op een metalen instrument zoals de vibrafoon gebruikt produceert het niet het duidelijke, kernachtige geluid waar de meeste vibrafoon spelers naar op zoek zijn. Misschien een open deur, maar voor koord mallets is het precies andersom. Ze produceren een meer gearticuleerde toon waardoor ze meer geschikt zijn voor metalen instrumenten zoals de vibrafoon. Koord mallets kun je uiteraard ook op de marimba gebruiken. Gebruik ze als je op zoek bent naar een duidelijke toon, minder wolligheid en een kortere naklank. Als ik tijdens een optreden vaak en snel moet wisselen tussen vibrafoon en marimba neem ik vaak koord, omdat je daar op beide instrumenten goed mee overweg kunt. 

Hardheid

Tegenwoordig worden mallets meestal in een lijn of serie van verschillende hardheden geproduceerd. Zachte mallets klinken meestal het best in de lage registers van het instrument, en spreken minder aan in de hogere registers. Het tegenovergestelde geldt uiteraard voor harde mallets. Meestal adviseer ik beginners een set medium mallets aan te schaffen. Van daaruit kun je kijken of je daar een set medium-soft en/of een set medium/hard bij aan gaat schaffen. Probeer in het begin uitersten (d.w.z very soft, very hard of two toned mallets) te vermijden tot je een goede bruikbare set medium mallets hebt gevonden waar je in de meeste situaties goed mee uit de voeten kunt. Denk eraan dat het jouw taak als speler is om dynamische verschillen te maken, dit is niet de taak van de mallets. 

Conclusie

Als je al deze factoren optelt is het waarschijnlijk wel duidelijk dat de perfecte stok of mallet niet bestaat. Veel slagwerkers spenderen jaren aan het samenstellen van hun mallet collectie om er zeker van te zijn dat ze voor iedere situatie de juiste mallet bij de hand hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijke doel van je zoektocht is om het beste geluid uit je instrument te halen. Voor de meesten van ons is het geen probleem om met een beetje experimenteren de mallets te vinden die lekker spelen en het instrument goed laten klinken. 

Voorbeelden

Om beter te kunnen bepalen welke mallets qua hardheid en klank het beste passen bij jouw orkest of slagwerkgroep ben ik begonnen met het opnemen van samples van de verschillende series van Salyers Percussion. Via de onderstaande afspeellijst kun je kennismaken met de verschillende marimba en vibrafoon mallet uit de etude series. Aan het eind van de lijst vind je een korte review over deze mallets van mijn Amerikaanse collega Gustavo Miranda. 

Zelf voordelig uitproberen?

Om jou te laten ervaren hoe het is om met deze mallets te spelen, willen we je de gelegenheid geven om op een voordelige manier kennis te maken met de modellen uit de Salyers Etude Series. Bij aanschaf van een paar van deze vriendelijke geprijsde mallet krijg je de komende periode 20% korting. Als je tijdens het afrekenen de actiecode SESA gebruikt, dan wordt de korting automatisch doorberekend. De Salyers Etude Series bevat mallets voor Xylofoon, Marimba en Vibrafoon.

Terug